Welkom op de webpagina over de kunstenaar Cor Veelenturf

Cor%20Veelkenturf

 

 

 

 

Cor Veelenturf (1923–2002) begon zijn werkzame leven als beeldend kunstenaar in zijn geboorteplaats Bodegraven.  In heel verschillende stijlen en technieken, die hij aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam onder de knie had gekregen, beeldde hij met liefde landschappen, portretten, vogels en andere onderwerpen uit.  Opgegroeid als polderjongen was hij met landerijen, watergangen, boerenhoeven en molens in het Groene Hart van jongs af aan vertrouwd.  Zij keerden meer dan eens terug in zijn kunstzinnige werk.  Maar ook verder van huis en over de grens van Nederland vond Cor Veelenturf onderwerpen voor schilderijen, aquarellen en prenten.

 

 

kleumende%20kraaien%20-%20etsje

 

Er zijn nog enkele exemplaren voorradig van het in 2010 verschenen boekwerk

 

Cor Veelenturf:

schilder uit de polder,

1923–2002

 

 

Afmetingen boek: 23 x 28 cm (staand)

Omvang: 136 pagina’s in kleur

Afwerking: gebonden (harde kaft in kleur)

Verkoopprijs: € 27,50

 

paletmes%20franse%20stad

Uit zijn artistieke nalatenschap biedt dit boek een keuze die een verrassend licht werpt op zijn veelzijdigheid. Deze schitterend uitgevoerde publicatie werd uitgegeven door:

 

Oude Boomgaard

Zuid-Linschoterzandweg 21

3425 EM Snelrewaard

 

Een uitgave zonder winstoogmerk, op de markt gebracht met steun van het Coöpe­ratief Stimulerings­fonds van de Rabobank en van het Departement Bodegraven der Maat­schappij tot Nut van ’t Algemeen.

 

Het boek kan besteld worden bij de uitgever.

 

Lees hierna, onder de afbeeldingen, meer over de meest recente tentoonstellingen van werken van Cor Veelenturf.

 

 

Bautz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud:

 

Een woord vooraf

Cor Veelenturf, schilder uit de polder [een biografische schets]

Reis naar Spanje

Werken in reproductie

Academietijd

Grafiek

Studies

Schilderijen en aquarellen

Plastieken

Verklarende woordenlijst

Dankbetuiging

Illustratieverantwoording

Colofon

 

duin

beeld brik met boer op bok

Meer informatie of bestellingen:

 

Oude Boomgaard

Zuid-Linschoterzandweg 21

3425 EM Snelrewaard

 

Contact per e-post

 

dahlia's

 

 

 

Chevreuse

 

 

 

 

 

 

 

watergezicht%20met%20schouw%201952

                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tentoonstelling “Cor Veelenturf: schilder uit de polder”

in  Bodegraven

 

Van 7 juni t/m 1 juli 2010 werden 80 werken van Cor Veelenturf tentoongesteld in Cultureel Centrum Evertshuis, Spoorstraat 15, 2411 ED Bodegraven. Deze expositie was een publieks­succes – met een recordaantal bezoekers – en de pers schreef, hier geciteerd naar de Digitale Bodegraafse krant:

 

Cor Veelenturf in het Evertshuis

Tentoonstelling die velen aanspreekt

Bodegraven - Ook nu de zomer er definitief aan komt, blijft het Evertshuis bezoekers lokken. De nieuwe expositie met kunstwerken van Cor Veelenturf zal zeker door velen worden bezocht. Wat er nu te zien valt, is buitengewoon de moeite waard. De kunstenaar was in Bodegraven een bekende persoonlijkheid, die tientallen jaren lang voor tal van bedrijven en instellingen reclamewerk heeft verzorgd. Wat daardoor helemaal ondersneeuwde, was dat Veelenturf (overleden in 2002) zijn carrière als beeldend kunstenaar was begonnen. In zijn begintijd, en later naast zijn reguliere werk, heeft hij echter bijzonder veel schilderijen, prenten, beelden en wat dies meer zij gemaakt.

In het prachtige boek Cor Veelenturf: schilder uit de polder, dat eerder dit jaar verscheen, werd in talrijke reproducties al een indrukwekkende keuze uit het nagelaten werk geboden. In het Evertshuis komen we daardoor ‘oude bekenden’ tegen, maar ook vele andere werken die niet in het boek werden opgenomen. Die andere stukken zijn bepaald niet minder van kwaliteit.

En zo kunnen we in het Evertshuis de hele maand juni nog genieten van treffende portretten, fleurige aquarellen, doorwrochte stillevens, olieverfschilderijen, beeldjes van boeren en kaashandelaren, zelfs een geboetseerde Kerstgroep, en ga maar door. Cor Veelenturf was dan wel een traditioneel kunstenaar die niet abstract werkte, maar van stijl wisselde hij behoorlijk vaak. Hij moet uiterst flexibel zijn geweest, een echte duizendpoot. Verschillende technieken paste hij bovendien moeiteloos toe. Alleen al de prenten zijn daar het bewijs van. Linoleum­snede, ets, litho en droge naald: daarvan zijn schitterende voorbeelden in de tentoonstelling te bewonderen.

De onderwerpen zullen vele Bodegravers zeker aanspreken: stukjes eigen streek (Bodegraven, Oudewater, Gouda), boerderijdieren, vogels, fijne portretten waarop je zelfs de adertjes in het gezicht kunt zien, bloemen, straatjes in Franse steden, en ga maar door. We zullen verder geen moeite doen om dit alles te beschrijven, want dat is nauwelijks te doen. De tentoonstelling, die net als het boek Cor Veelenturf: schilder uit de polder heet, bevelen we graag van harte bij onze lezers aan.

Evertshuis, Spoorstraat 15, Bodegraven.

Tentoonstelling Cor Veelenturf: schilder uit de polder: 7 juni t/m 1 juli 2010.

Evertshuis geopend: maandag t/m vrijdag 9.00–22.00 uur, zaterdag 9.00–16.00 uur.

 

______________________________________________________________________

 

De ‘Eerste Lichting’ uit en in Rotterdam

 

Een follow-up van deze tentoonstelling in Bodegraven vond in 2012 plaats in de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.  Werk van Cor Veelenturf en van zijn jaargenoten – de ‘Eerste Lichting’ studenten van de Academie van Beeldende Kunsten (en Technische Wetenschappen) in Rotterdam, 1945–1949 – was bijeengebracht door jaargenoot Hans Hazenbroek (1929–2019), toen nog onverminderd actief beeldend kunstenaar uit De Heen. De expositie in de Willem de Kooning Academie was in april 2012 te zien en werd een daverend succes.

 

______________________________________________________________________

 

Expositie 18–19 september 2021

 

Tijdens de Atelier-Kunstroute van de KunstKring Bodegraven–Reeuwijk op zaterdag 18 en zondag 19 september 2021 was er op 70 locaties werk te zien van kunstenaars uit Bodegraven, Driebruggen, Nieuwerbrug, Reeuwijk-brug, Reeuwijk-dorp en Waarder.

In zalencentrum de Doortocht, met als adres Doortocht 11 in Bodegraven, werd werk van Cor Veelenturf tentoongesteld.  Het was een verkooptentoonstelling met enkele honderden tekeningen, prenten en aquarellen, die grif aftrek vonden.

 

Meer informatie over de KunstKring Bodegraven–Reeuwijk vindt u hier.

 

_____________________________________________________________________